Categories:

2022. évi Hunyadi János aranyforintja arany emlékérme (1 dukát) VF

Gyűjtők, a középkori pénzek és a történelem rajongóinak figyelmébe!

névérték:
50 000
minőség:
VF
kibocsátás:
2022.09.06.
anyag:
Au/Arany
finomság:
.986
kibocsátott darabszám:
2000 darab
átmérő:
20 mm
súly:
3,491 g
tervező:
Király Fanni
SKU: KA012022-02

125.000 Ft

Készleten

Szállítás: 4-5 munkanap
Termék kód: KA012022-02

Leírás

A Középkori Aranyforintok sorozat VII. Hunyadi János aranyforintja arany emlékérme. Hunyadi Jánost, korának leghatalmasabb főurát 1446 júniusában a budai országgyűlésen választották meg a magyar rendek V. László király kiskorúságának idejére kormányzónak. Az országgyűlés közel akkora hatalommal ruházta fel, mint amekkora a királynak volt, így Hunyadi János élhetett a pénzverés jogával is. A tisztséget 1452-ig viselte, majd lemondása után országos főkapitányként és a királyi jövedelmek kezelőjeként szolgált tovább. Számtalan fegyverténye közül talán a legismertebb 1456 nyarán történt, amikor felmentette a török ostrom alatt álló Nándorfehérvárt, mai nevén Belgrádot, és a támadókat visszavonulásra kényszerítette. Az ostromot követő pestisjárványban halt meg 1456. augusztus 11-én.
Hunyadi János kormányzósága alatt – az ezüstpénzek mellett – több változatban alapvetően két aranyforinttípust veretett a nagybányai verdében. Mindkét típus hátlapján Szent László király alakja látható, kétoldalt verdejeggyel, a különbség az előlapi címerábrázolásban figyelhető meg. Míg az egyik típuson a négyrészű címerpajzsban a magyar vágások, az apostoli kettős kereszt és a Hunyadi-holló szerepel, a másikon a kettős kereszt helyett a cseh oroszlán látható.Emlékérméjének minden gyűjteményben ott a helye! A történelem rajongóinak felejthetetlen és értékes ajándék lehet! Befektetők figyelmébe is ajánljuk!

Előlap: Az emlékérmék előlapját a Hunyadi János kormányzó által kibocsátott aranyforint Szent Lászlót ábrázoló hátlapi éremképének pontos mása díszíti. Az emlékérme előoldalán külső köríven helyezkednek el a kötelező alaki kellékek: felső köriratban a MAGYARORSZÁG felirat, alsó köriratban az 50 000 FORINT értékjelzés, az érme vízszintes középtengelyén bal oldalon a BP. verdejel, jobb oldalon a 2022 verési évszám.
Hátlap: Az emlékérme hátoldalán Hunyadi János kormányzó alakja jelenik meg, amelyet a Thuróczi-krónika 1488. évi brünni kiadásának metszete ihletett. Az érmeképen azonban nem Hunyadi pajzsa, hanem az általa kibocsátott aranyforint négyosztatú címert megjelenítő előlapja látható. A címeren az első és a negyedik mezőben a magyar vágások, a másodikban a kettős kereszt, a harmadikban a Hunyadi család címerállata, a holló jelenik meg. A hátoldalt két félkörirat keretezi: fent a HUNYADI JÁNOS KORMÁNYZÓ és a kormányzóságának időszakát jelölő 1446–1452 évszám, lent az ARANYFORINTJA felirat. A két félköriratot Király Fanni mesterjegye választja el.

Content missing