Category:

2021. évi SOPRON, a leghűségesebb város színesfém emlékérme BU

Egy darabka történelem emlékérmén!

névérték:
3 000
minőség:
BU
kibocsátás:
2021.12.14.
anyag:
Színesfém
finomság:
Cu75Ni25
kibocsátott darabszám:
7000 darab
átmérő:
38,61 x 38,61 mm mm
súly:
38,5 g
tervező:
Soltra E. Tamás
SKU: KC032021-14

5.700 Ft

Készleten

Szállítás: 4-5 munkanap
Termék kód: KC032021-14

Leírás

Sopronban, 1921. december 14-15-én sorsdöntő napok zajlottak. Sorsdöntőek voltak nem csak a város, de a korabeli Magyarország életében is, ugyanis Sopron város lakosságának népszavazással kellett döntenie arról, hogy Magyarországhoz tartozzon-e, vagy Ausztriához csatlakozzon. Ez a népszavazás befejező szakasza volt a Nyugat-Magyarország hovatartozása körül kialakult,elhúzódó viszálynak, mely az első világháborút követő területelosztás miatt alakult ki. A népszavazás egyúttal az akkori magyar kormányzat legjelentősebb politikai sikerét jelentette. December 14-15-én Sopronban és a városhoz tartozó Brennbergbányán 16-án további nyolc szomszédos, illetve közeli községben (Ágfalva, Balf, Fertőboz, Fertőrákos, Harka, Kópháza, Nagycenk, Sopronbánfalva) szavaztak a terület hovatartozásáról. A Szövetségközi Tábornoki Bizottság a Sopron és környékén megtartott népszavazás eredményeként – a velencei szerződés értelmében – Sopront és a várost körülvevő nyolc községet 1922. január 1-én visszaadta a magyar államnak. Ez volt a trianoni békeszerződés egyetlen komolyabb területi revíziója, amit a nagyhatalmak tartósan elfogadtak. A szavazással Sopron kiérdemelte a „Civitas Fidelissima”, a „Leghűségesebb Város” jelzőt. A népszavazás kezdő napját, december 14-ét a magyar kormány a Hűség napjává nyilvánította.

Előlap: Az emlékérme előoldalán a népszavazás előkészítésében és lebonyolításában, az országos és helyi közvélemény megnyerésében jelentős szerepet játszó polgármester, Thurner Mihály portréjának ábrázolása látható. A portrétól jobbra, függőlegesen a „THURNER MIHÁLY” felirat olvasható. A portrét a bal alsó saroktól a jobb felső sarokig futó „A LEGHŰSÉGESEBB VÁROS SOPRON” felirat övezi. A portré jobb alsó sarka mellett a „BP.”
verdejel, alatta a „MAGYARORSZÁG” felirat olvasható. Az előoldal jobb oldalán – szögletes keretben – a város jelképe, a Tűztorony ábrázolása látható, valamint a „15000” értékjelzés és a „FORINT” felirat olvasható.
Hátlap: Az emlékérme hátoldala a soproni népszavazásnak állít emléket. Négyzet alakú keretben a szavazópolgárok csoportjának ábrázolása szerepel, melyet korabeli fi lmfelvétel inspirált. Az ábrázolás felett bal oldalon Sopron korabeli címere látható, tőle jobbra, 3 sorba tördelve a „CIVITAS”, és a „FIDELISSIMA”felirat, valamint az „1921–2021” évszámok olvashatók. Az 1921-es évszám a népszavazás évére utal, míg a 2021 a kibocsátás évét megjelenítő verési évszám. A hátoldal jobb alsó sarkában szavazóláda nyílásába helyezve, korabeli lebélyegzett szavazócédula részletének ábrázolása látható, melyen hazánk magyar, német és horvát megnevezése – „Magyarország”, „Ungarn”, „Ugersko” – olvasható . A tervező, Soltra E. Tamás mesterjegye a hátlap szélén, lent, jobb oldalon – a szavazóláda ábrázolásába illesztve – szerepel.

Content missing