Category:

2019. évi Földtani Intézet színesfém emlékérme

Az építészet és a tudomány rajongóinak!

állapot:
Archivált
névérték:
2 000 Ft
minőség:
BU
kibocsátás:
2019.04.26.
anyag:
színesfém
finomság:
kibocsátott darabszám:
5000 darab
átmérő:
26,4 mm x 39,6 mm mm
súly:
27 g
tervező:
Szunyogh László DLA
SKU: KC032019-05

3.800 Ft

Elfogyott

Érdekelhetnek még…

  • Díszdoboz 46 mm-es érméhez – kék

    1.600 Ft
    Kosárba teszemRészletek

Leírás

Az 1869-ben alapított intézmény ma Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat néven független, hiteles szakértői segítséget nyújt a törvényhozás, az államigazgatás és az önkormányzatok részére a földtan, a geofizika, a bányászat, illetve a klímapolitika területén. Tevékenységéhez tartozik a hazai ásványi erőforrásokkal, vizekkel történő fenntartható gazdálkodás elősegítése, az energiaforrások földtani vonatkozásainak kutatása és a Föld belsejében zajló folyamatok vizsgálata. Kiemelten kezeli a Kárpát-medence és Európa országaival történő szakmai együttműködést. Az emlékérmék egyben felhívják a figyelmet Lechner Ödön örökségére is, hiszen az Art Geo Palota Lechner egyik legérettebb munkája, a nemzeti építészeti stílus megtestesítője. A Földtani Intézet székházának épült palota díszítőelemei részben népi, részben földtani motívumokat hordoznak, így egyértelműen utalnak az Intézet tevékenységére, kutatási, vizsgálati tárgyára. A ma már műemlékvédelem alatt álló épület 120 évvel ezelőtt készült el.

Előlap: Az előoldal választott motívumai a kettős évfordulóra utalnak. Az emlékérmék előlapja a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Art Geo Palotájának Stefánia út felőli részletét ábrázolja, mely 120 évvel ezelőtt Lechner Ödön tervei alapján épült fel. Az előtérben a virágmotívumokat ábrázoló Zsolnay kerámiákkal díszített oromzat látható, míg a háttérben az épület tetőzetének csúcsa jelenik meg, a földgömböt vállaikkal tartó Atlasz figurákkal. Az emlékérmék szélén, fent a „MAGYARORSZÁG” felirat, alatta két vízszintes sorban – jobbra rendezve – a „10 000” vagy „2000” értékjelzés és a „FORINT” felirat. Lent, az ábrázolásba illesztve olvasható az emlékérméket tervező Szunyogh László DLA szobrászművész mesterjegye.
Hátlap:A hátlap központi motívuma egy ammonitesz fosszíliát tartalmazó mészkődarab, mely az érmeoldal alsó 2/3-át tölti ki. Az ammoniteszek maradványai kiváló kormeghatározó tulajdonsággal rendelkeznek, mivel egy-egy nemük általában legfeljebb 1-2 millió évig élt, evolúciójuk földtani értelemben rendkívül gyors volt, így a maradványokból viszonylag könnyen meghatározható a kor, amelyben léteztek. A fosszília metszeti ábrázolásának beazonosítását az ammonitesz felirat segíti, mely az ábrázolás fölött a körvonalat követi. A hátoldal felső harmadában három egymás alatti sorban olvasható a FÖLDTANI / INTÉZET felirat, valamint a kutatóintézet alapításának évére utaló 1869-es évszám. Az érmeoldal alsó részén, a kőzetdarab ábrázolásába ágyazva jelennek meg a pénzérmék további alaki kellékei: bal oldalon a 2019 verési évszám, jobb oldalon a BP. verdejegy.
Keresőszavak:érme, színesfém, építészet, tudomány, 2019

További információk

Tömeg 0,27 kg

TECHNIKAI PARAMÉTEREK

Névérték:
2 000 Ft Forint
Darabszám:
5000 darab
Anyag:
színesfém
Súly:
27 gr
Átmérő:
26,4 mm x 39,6 mm mm
Minőség:
BU
Kiadás ideje:
2019.04.26
Cikkszám:
KC032019-05