Category:

2021. évi „Az égig érő fa”- Magyar népmesék rajzfilmsorozat I. – színesfém emlékérme

Hungarikumok emlékérmén!
Nem csak gyűjtőknek!

állapot:
Archivált
névérték:
2 000
minőség:
Proof-like
kibocsátás:
2021.08.12..
anyag:
Színesfém
finomság:
Cu75Ni4Zn21
kibocsátott darabszám:
15 000 darab
átmérő:
34 mm
súly:
16 g
tervező:
Imrei Boglárka
SKU: KC032021-15

3.800 Ft

Elfogyott

Leírás

2021-ben az MNB „Az égig érő fa” színesfém emlékérmével újsorozatot indít, mely dedikált célja a magyar népmesék értékeinekbemutatása a rajzfilmsorozat képi világának megidézésével.A kecskeméti rajzfilmstúdió egyik legnagyobb sikere a Magyar Népmesék, mely a hazai rajzfilmgyártás aranykorából való. A rajzfilmsorozat ötlete Mikulás Ferenc stúdióvezetőtől származik;szakértője és stílusformáló rendezője, pedig Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező volt. A sorozat készítése 1977-ben kezdődött, összesen 100 epizód, 12,5 órányi anyag készült el, melyek megalkotásában Horváth Mária és Nagy Lajos rendezők is jelentős szerepet vállaltak. Az alkotók a képi anyag kialakításánál a történelmi Magyarország területéről 100 évvel ezelőtt összegyűjtött díszítőművészeti kincseket használták fel, a Kaláka együttes pedig magyar népdalokat dolgozott fel a kísérőzenéhez. A mesesorozat hungarikummá nyilvánításának indoklása megvilágítja ezeket az értékeket: „A magyar népmesékben rejlő különleges képi, zenei világ és narratíva teszi egyedi értékké a rajzfilmsorozatot. A népmesék kedvessége, humora, ravaszsága, pajkossága hűen ábrázolja nemzetünk lelkét, érzéseit, valódi karakterét. Mindezek mellett, határainkon innen és túl is széles elismertségnek örvendő Magyar népmesék rajzfilmsorozat epizódjaiban olyan örök igazságok, alapértékek fogalmazódnak meg, amelyek méltóvá teszik arra,hogy része legyen a Hungarikumok Gyűjteményének.

Előlap:Az emlékérme előoldalán a Magyar népmesék rajzfilmsorozat főcíme alapján készült ábrázolás, egy matyóhímzést idéző, körbefutó virágmotívum látható, melyen baloldalt egy galamb pihen meg. Az előlapon láthatóak a kötelező érmeképi elemek: a 2000 FORINT értékjelzés, a BP. verdejel, a MAGYARORSZÁG felirat és a 2021 verési évszám.
Hátlap:A hátlapon a háttérben az égig érő fa jelenik meg, előtte a táltos lovon ülő mesebeli főhős, a kanászból lett királyfi félalakos ábrázolása jelenik meg. Az ábrázolástól jobbra, fent, két sorba törve a főcímet megidéző írott betűkkel „Az égig érő fa” felirat olvasható. A központi motívumtól balra, lent található a tervező, Imrei Boglárka mesterjegye.