Categories:

2018. évi Egri vár színesfém emlékérme – „Magyar várak” sorozat VIII. BU

A történelem és az építészet iránt érdeklődőknek ajánljuk. Gyűjteménybe is kiváló választás!Hazánk történelmi várai emlékérme sorozatban!

névérték:
2 000
minőség:
BU
kibocsátás:
2018.06.22.
anyag:
Színesfém
finomság:
kibocsátott darabszám:
5000 darab
átmérő:
38,61 mm
súly:
30,80 g
tervező:
Szunyogh László DLA
SKU: KC032018-07

3.800 Ft

Készleten

Szállítás: 4-5 munkanap
Termék kód: KC032018-07

Leírás

A Magyar várak sorozat 8. tagja! Az Egri vár kulcsfontosságú védelmi szerepet játszott a Magyar Királyság végvárrendszerének részeként. Ezer éves történetének leghíresebb eseménye az 1552-es ostrom, amikor a Dobó István várkapitány 2000 fős védőserege közel harmincszoros török túlerővel szemben hősiesen megvédte a várat. A hősies helyállást Tinódi Lantos Sebestyén megénekelte. Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényében örökítette meg.

Előlap: Az emlékérme előlapján a híres várvédő kapitány, Dobó István páncélos, sisakos mellképe jelenik meg oldalnézetből ábrázolva. Felső köriratban a DOBÓ ISTVÁN felirat olvasható. A kapitány alakjától jobbra egy szőlőlevél látható, utalva szőlőbirtokosi tevékenységére és a felvirágzó egri bortermelésre. Itt találhatóak az emlékérmék kötelező alaki kellékei: a 2000 FORINT értékjelzés, a 2018-as verési évszám, valamint a különleges biztonsági elemet is tartalmazó BP. verdejel; továbbá az érmét tervező Szunyogh László DLA szobrászművész mesterjegye.
Hátlap: Az emlékérme hátlapján az Egri vár legismertebb képe, déli oldalának ábrázolása látható a Hippolit-toronnyal, a Gergely-bástyával, és a várfal egy részletével. A vár ábrázolásának előterében, középen az „EGRI VÁR” felirat, alatta alsó köriratban a MAGYARORSZÁG felirat olvasható, amely egyben az érme kötelező éremképi eleme. A hátoldal peremén körbe futó felirat „A FALAK EREJE NEM A KŐBEN VAN, HANEM A VÉDŐK LELKÉBEN” utal arra a hazafias buzdításra, amellyel Gárdonyi Géza regényében Dobó István várkapitány lelkesíti katonáit az ostrom előtt.

Content missing