Category:

2021. évi Szegedi Tudományegyetem színesfém emlékérme BU

Híres egyetem egy híres városban! Az emlékérme szép ajándék lehet volt és jelenlegi diákoknak, tanároknak is!

állapot:
Átmeneti készlethiány
névérték:
2 000
minőség:
BU
kibocsátás:
2021.11.12.
anyag:
Színesfém
finomság:
Cu75Ni25
kibocsátott darabszám:
5000 darab
átmérő:
38,61 mm
súly:
31,46 g
tervező:
Kereszthury Gábor
SKU: KC032021-18

3.800 Ft

Elfogyott

Leírás

A Szegedi Tudományegyetem Magyarország egyik leghíresebb felsőoktatási intézménye, 2010-től kutatóegyetem, 2013 óta kiemelt felsőoktatási intézmény. Eszmetörténeti gyökerét a Kolozsvári Egyetem 1581-es (440 évvel ezelőtti) alapítása jelenti. 1921-ben, a trianoni békekötés következtében az egyetem Szegedre költözött, ettől az időponttól számítjuk a szegedi felsőoktatás elindulását. Az egyetem tudománytörténeti jelentőségét professzori karának hazai és nemzetközi súlya adja meg. Tanárai közül kiemelkedik Szent-Györgyi Albert, akit az egyetemen végzett kutatásaiért 1937-ben Nobel-díjjal tüntettek ki. A brit Quacquarelli Symonds (QS) nemzetközi felsőoktatási listáján a legjobb magyar egyetemként rangsorolt Szegedi Tudományegyetem 13 képzési területen kínál továbbtanulási lehetőséget. Az egyetem tizenkét karán és Tanárképző Központjában az élethosszig tartó tanulás jegyében sok száz alap-, mester-, egységes, osztatlan és doktori képzéssel, felsőoktatási szakképzéssel, szakirányú továbbképzési és felnőttképzési programmal várja a tanulni vágyókat az egészségügyi szakoktól kezdve a bölcsészeti, gazdasági, jogi, természettudományi és pedagógusképzésen át az agrár,mérnöki és művészeti programokig.

Előlap: Az emlékérme előlapján a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának homlokzata, előtérben a Dugonics teret meghatározó szökőkúttal látható. Az emlékérme szélén, félköriratban, fent a „100 A SZEGEDI FELSŐOKTATÁS” felirat utal a kibocsátás apropójára. A központi motívumba illesztve, jobb oldalon található a tervező, Kereszthury Gábor mesterjegye. Az előlapon szerepelnek a kötelező érmeképi elemek: a 10000 FORINT értékjelzés, a 2021 verési évszám, a BP. verdejel valamint a MAGYARORSZÁG felirat.
Hátlap: Az emlékérme hátlapi kompozíciójának középpontjában Szent-Györgyi Albert fiatalkori portréja jelenik meg, melytől balra olvasható a Nobel-díjas magyar tudós kézjegye. Az emlékérme szélén, köriratban, fent a „SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM”, lent, kissé jobbra csúsztatva a „SZENT-GYÖRGYI ALBERT EGYETEME” felirat teszi teljessé az éremképet.

Content missing