Category:

2021. évi „120 éves a magyar film” forgalmi sor, PP

A filmek és a filmművészet szerelmeseinek!

állapot:
Archivált
névérték:
minőség:
PP
kibocsátás:
2021.09.01..
anyag:
Ezüstözött CuZn37
finomság:
kibocsátott darabszám:
darab
átmérő:
42,5 mm
súly:
29 g
tervező:
Horváth Andrea, Kereszthury Gábor
SKU: KD042021-05

8.500 Ft

Elfogyott

Leírás

1901. április 30-án mutatták be az első megrendezett jeleneteket tartalmazó magyar filmet: a Tánczot. Az azóta eltelt 120 év alatt rengeteg kiemelkedő tehetség alkotott, akik hazai vagy nemzetközi pályájuk során világhírűvé tették a magyar filmművészetet. A 2021-es év a Nemzeti Filmintézet Magyarország kezdeményezésére a magyar film születésének 120. jubileumi éve lett. Ez alkalomból a Magyar Pénzverő Zrt. és a Nemzeti Filmintézet készítette ezt a különleges forgalmi sort, tisztelegve ezzel a világhírű magyar filmművészet előtt.

Előlap:A forgalmi sorban a 2021. évi forgalmi pénzek mellett található emlékérem két oldalán két emblematikus alkotás díszíti. Az érem egyik oldalát “A táncz című filmklasszikust idéző motívumokat láthatunk. A táncz című alkotást Zsitkovszky Béla készítette Pekár Gyula ismeretterjesztő előadásának illusztrálására, amelyet az író az Uránia Tudományos Színházban adott elő. A különböző táncokat bemutató, mára már sajnos elveszett mozgóképben a korszak nagy színészei, például Blaha Lujza, Fedák Sári, Hegedűs Gyula és Ráthonyi Ákos szerepeltek.
Hátlap:A forgalmi sorban található érem másik oldalán a Körhinta című filmet idéző motívumokat láthatunk. Fábri Zoltán rendező 1955-ben forgatta a Körhinta című művét, amely a magyar film egyik legkiemelkedőbb és a modern magyar filmgyártás első nagy nemzetközi sikere lett. A szerelmi történet főszerepeit Törőcsik Mari és Soós Imre alakították. A film számos pillanata legendássá vált, így a két fiatal körhintás jelenete is.