Árverési útmutató

A nyitóoldalon az „ÁRVERÉSEK” fülre kattintva lehet eljutni a Magyar Pénzverő Zrt. (Társaság) által meghirdetett online árverések listájára. A lista valamennyi, a Társaság által meghirdetett árverést tartalmazza, fordított időrendi sorrendben (az aktuális élő árveréssel kezdődően).

Árverésre a már kifutó, kis példányszámú, vagy nagy értéket képviselő egyedi termékek, illetve többféle termékből összevont termék-csoportok, tematikus gyűjtemények kerülnek.

Árverésen csak regisztrált felhasználó vehet részt. Az árverésen részt vevő az általa a regisztrációkor megjelölt szállítási cím alapján az árverésen indított tételek kikiáltási árait bruttó forintban, vagy bruttó euróban láthatja. A Regisztráció menüpont elérhető itt. A már korábban regisztrált felhasználóknak az árverésen történő részvételhez külön regisztrálniuk nem szükséges. A honlapra történő bejelentkezés során a korábbi regisztrációkor megadott adatok (név, számlázási és szállítási cím) a nyertes ajánlattevő esetében automatikusan felhasználásra kerülnek.  Ha a regisztrált adatokban módosításra lenne szükség, ezt bejelentkezést követően az Adatmódosítás menüpont alatt lehet megtenni.

Az egyes árverések főbb adatai – árverés kezdete és vége, kikiáltási ár, licitlépcső, legutolsó licit – az árverési listában megtalálhatóak. A már lezárt árverések esetében a legutolsó licit egyben a leütési ár.

Az aktuálisan folyamatban lévő árverési oldalra a „Tovább az árveréshez” linkre kattintva lehet eljutni. A már lezárt árverések árverési oldalai az árverés lezárását követően nem lesznek elérhetőek.

A termékek a Társaság éremboltjában személyesen is megtekinthetőek, az árverés teljes időtartama alatt.

Az árverési oldalon a felkínált termék(ek) részletes leírása, képi illusztrációja bemutatásra kerül. Az oldalon található Licitboxban feltüntetésre kerül az árverés várható lezárásának pontos ideje (nap, óra, perc), a kikiáltási ár és a licitlépcső. Itt lehet nyomon követni a licitálás menetét, a már megtett tétek számát, a licitálásban részt vevők számát és a legutolsó licit összegét is. Mivel egy adott időpontban egyszerre többen is licitálhatnak, és a Licitboxban a legutoljára rögzített licit látható, az újabb tét megtétele előtt célszerű az oldalt frissíteni.

Licitálni a boxban megadott határidőig van lehetőség. A tétet a „Licitálok” gombra kattintva lehet megtenni. A licitálót az érvényes tétje beérkezéséről a képernyőn megjelenő üzenet tájékoztatja. Amennyiben a licitáló ajánlatát egy következő ajánlattevő túllicitálja, erről e-mailben kap tájékoztatást annak érdekében, hogy esetlegesen újabb téttel élhessen az árverési oldalon.

A legmagasabb tétet adó licitáló ajánlati kötelezettsége mindaddig fennáll, amíg a tétjét egy következő licitáló újabb ajánlatával felüllicitálja, vagy amíg az árverés lezárásra nem kerül. Az árverés lezárásakor automatikusan adásvételi szerződés jön létre a legutolsó, legmagasabb tétet tevő licitáló és a Pénzverő között. A legmagasabb tétet tevő licitáló köteles az árverésen felkínált tétel(ek) megvásárlására, az általa ajánlott áron. Az árverés lezárását követően a legmagasabb tétet tevő licitáló (nyertes) e-mailben kap értesítést. A nyertes az ebben az értesítőben lévő linkre kattintva adhatja meg az általa preferált átvételi módot (átvételi nyilatkozat).

Arra az esetre, ha a nyertes ajánlattevő az őt erről értesítő e-mailben megadott határidőig nem küldi meg az átvételi nyilatkozatát, illetve nem fizeti meg az árverésen elnyert termék(ek) leütött értékét, a Ptk. szerződésszegésre vonatkozó előírásai lesznek az irányadóak.

Az átvétel módja lehet:

  • személyes átvétel készpénzes vagy bankkártyás fizetéssel, illetve
  • kiszállítás.

Kiszállítás választása esetén a fizetésmód előre fizetés banki átutalással, vagy postai utánvét.

Magyarországon kívüli szállítási cím esetén kizárólag az előrefizetés banki átutalással fizetésmód választható. A kiszállítást a Társaság postai úton teljesíti.

Személyes átvételre legkorábban az átvételi nyilatkozat elküldését követő első munkanaptól nyílik lehetőség. Az átvétel helye: 1054 Budapest, Báthory u. 7. érembolt, nyitva munkanapokon, H-K-Sze-P. 9-15:30, Cs. 9-17:30. Átvételi határidő: a nyilatkozat elküldésétől számított 3 munkanap.

A banki átutaláshoz szükséges adatokat (leütési ár, szállítási költség, bankszámla adatok) a Társaság e-mailben, előlegbekérő formájában juttatja el a nyertesnek, legkésőbb az átvételi nyilatkozat beérkezését követő 2 (két) munkanapon belül. A kiszállításra az átutalt összegnek a Társaság bankszámlájára történő beérkezését követő legközelebbi csütörtöki napon kerül sor.

Az utánvétes kiszállítás postai úton történik, a feladás legkésőbb az utánvétes átvételről szóló nyilatkozat beérkezését követő hét csütörtökjén történik.

Az átvételi nyilatkozat beérkezését követően a Társaság a nyertessel az esetleges további teendők tisztázása érdekében e-mailben vagy telefonon külön is felveszi a kapcsolatot.

szállítási költségekről a Segítség menüpontban részletes tájékoztató található.

Az online árverésekre is vonatkozó egyéb általános kérdések tekintetében az ÁSZF az irányadó. Az ÁSZF innen elérhető.