Categories:

2022. évi Nemes Nagy Ágnes 100 ezüst emlékérme Proof

Irodalomkedvelők figyelmébe!

névérték:
15 000
minőség:
Proof
kibocsátás:
2022.04.11.
anyag:
Ezüst/Ag
finomság:
.925
kibocsátott darabszám:
5000 darab
átmérő:
38,61 mm
súly:
31,46 g
tervező:
Pelcz Balázs
SKU: KB022022-03

25.000 Ft

Készleten

Szállítás: 4-5 munkanap
Termék kód: KB022022-03

Leírás

Nemes Nagy Ágnes (Budapest, 1922. január 3. – Budapest, 1991. augusztus 23.) Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, esszéista. Már diákkorában írt verseket. Folyóiratokban 1945-től publikált. Első verseskötete Kettős világban címmel jelent meg 1946-ban, melyért Baumgarten-díjjal jutalmazták. Férjével, Lengyel Balázs író-kritikussal közösen 1946-ban alapította meg a Nyugat eszmeisége folytatásának is szánt, a fi atal írónemzedéket tömörítő Újhold című irodalmi folyóiratot. 1948-as betiltása után szerzői nagy részét az irodalmi nyilvánosságból száműzték, de kapcsolatuk nem szűnt meg, Nemes Nagy Ágnes lakásán rendszeresen találkoztak,irodalmi kört alkottak. Közben előbb tanárként, majd szabad szellemi foglalkozású íróként dolgozott, de szinte csak műfordítóként és a gyermekirodalom művelőjeként publikálhatott. Második kötete Szárazvillám címen 1957-ben, a harmadik 1967-ben Napforduló címmel jelent meg. Ennek kötetindító Között-ciklusában közölte Szobrokat vittem című emblematikus versét is. Költészete mellett esszéisztikája is jelentős. Mesterei, Halász Gábor és Szerb Antal után a babitsi esszéíró hagyomány örököse. Új alapokra helyezte Babits Mihály költészetének kortárs értelmezését. A második világháború alatt folytatott életmentő tevékenységükért 1997-ben férjével együtt megkapta a Yad Vashem, a „Világ Igaza” kitüntetést. 1998-tól a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja.

Előlap: Az emlékérme előoldalának központi motívuma Nemes Nagy Ágnes Szobrokat vittem című versének képi megjelenítése: egy süllyedő vitorláshajó három óriási fejszoborral a fedélzetén, alatta Nemes Nagy kézírásával a vers első sora olvasható. A szobor, mint a műalkotás legerősebb metaforája, egyben az öröklét megkísértését szimbolizálja, a művész, a halandó ember vágyát, hogy legyőzze a halált, a feledést, hogy jelet hagyjon maga után. Ez a vers olvasható Nemes Nagy Ágnes sírkövén is. Az előlapon találhatók az emlékérmék kötelező alaki kellékei: a „MAGYARORSZÁG” felirat, a 15000 értékjelzés, a FORINT felirat, a „2022” verési évszám, valamint a „BP.” verdejel.
Hátlap: A hátoldalon Nemes Nagy Ágnes portréja látható a háttérben tömött könyvespolcával, a kötetek előtt Babits Mihály arcképével. A motívum Nemes Nagy szoros szellemi kötődését fejezi ki elődjéhez, Babitshoz. A bal szélen felső negyedköriratban a NEMES NAGY ÁGNES felirat, alatta két sorban, egymástól kissé eltolva a születési és haláozási évszámokat jelölő 1922 és 1991 felirat olvasható. Az emlékérmét tervező Pelcz Balázs szobrászművész mesterjegyét a költő, műfordító és esszéíró ruházatának ábrázolásába rejtette.

Content missing