Category:

2022. évi Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő ezüst emlékérme Proof

Ez az érme csodás ajándék lehet a tudomány, az orvoslás iránt érdeklődőknek.

névérték:
15 000
minőség:
Proof
kibocsátás:
2022.09.29.
anyag:
Ag/Ezüst
finomság:
.925
kibocsátott darabszám:
5000 darab
átmérő:
38,61 mm
súly:
31,46 g
tervező:
Szabó Virág
SKU: KB022022-08

15.000 Ft

Készleten

Szállítás: 4-5 munkanap
Termék kód: KB022022-08

Leírás

Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő 1847. szeptember 30-án grófi családban született. Autodidakta módon képezte magát, megtanulta a betegápolást és a gyógyászat alapjait, majd a zürichi egyetemen férje és apja engedélyével, de anyagi támogatásuk nélkül tanult tovább. Családi ékszereit eladva, finanszírozta egyetemi tanulmányait. Végül elhivatottságával elérte célját, 1879-ben lediplomázott és orvossá avatták. Hiába szerették volna a friss diplomás doktornőt Svájcban tartani, állásajánlattal marasztalták, ő mégis hazaindult. A magyar orvosi bizottság engedélyezte volna, hogy diplomáját honosítsa, azonban az akkori politikai rendszer ezt nem tette lehetővé. Magyarországon elvégezte a bábaképzést, így félig legálisan, és gyakran honorárium nélkül, de praktizálhatott. Hugonnai Vilma hangsúlyt fektetett az egészségügyi nevelésre, ezért a szegényebb rétegeknek is tartott előadásokat. Küzdött a nők egyenjogúságáért, tanulmányt írt a munka és családi életegyensúlyáról, valamint a leányok iskoláztatásának fontosságáról. 1895-ben elérkezett a várva várt pillanat a törvény lehetővé tette a nők számára is az orvosi, bölcsészeti és gyógyszerészeti karok látogatását, sőt a külföldön megszerzett diplomák honosítását is. Hugonnai 1897-ben így Magyarországon is leszigorlatozott, és Ferenc József jelenlétében átvehette első nőként orvosi diplomáját. Az első világháború idején 65 évesen elvégezte a hadisebészeti tanfolyamot, és ugyan a frontvonalra nem került ki, de tizennégy vidéki városban szervezett betegmegfigyelő központokat. 1915-ben kitüntetést kapott a hadi egészségügyi ellátásban végzett munkájáért. Hugonnai Vilma 1922-ben hunyt el. Nemcsak orvosként mutatott példát, de a női jogokért folytatott harcának köszönhetően, a nőknek egyre több lehetősége adódott: munkát vállalhattak, továbbtanulhattak vagy akár diplomát is szerezhettek.

Előlap: Az emlékérme előoldalán Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő teljes alakjának ábrázolása látható hivatása szerinti környezetbe illesztve, egy rendelő várótermében. Az orvosnő alakja, valamint a 4 várakozó páciens ábrázolása között, mintegy a ’falra kiakasztva’ jelenik meg az orvosi diploma ábrázolása utalva arra, hogy közel húsz éves szakmai tapasztalattal 1897-ben Magyarországon is hivatalosan orvosdoktorrá avatták. Hugonnai Vilma alakja mellett balra egymás alatti két sorban található a kibocsátásra utaló „2022” verési évszám, illetve a „BP.” verdejel.
A női páciensek felett jobbra félköriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat, az alakok alatt pedig a „15000” értékjelzés, valamint a „FORINT” felirat található.
Hátlap:A hátoldalon Hugonnai Vilma legismertebb portréjának ábrázolása látható. Az ábrázolás mellett bal oldalon a születésre és halálozásra utaló évszámok „1847” és „1922” jelennek meg két egymás alatti sorban. Hugonnai Vilma neve vízszintesen a portré mellett jobbra jelenik meg. Jobb felső félköriratban „AZ ELSŐ MAGYAR ORVOSNŐ” felirat olvasható. A tervező Szabó Virág mesterjegye az érmekép jobb alsó részén, a portré jobb oldali vállív csúcsánál látható.

Content missing