Category:

2022. évi Aranyforint VII. forgalmi sor PP

Az “”Aranyforintok”” sorozat VII. tagja.
A történelem és a pénztörténet szerelmeseinek!

állapot:
Archivált
névérték:
minőség:
PP
kibocsátás:
2022.10.13.
anyag:
Ag/Ezüst (aranyozott)
finomság:
.999
kibocsátott darabszám:
2000 darab
átmérő:
20 mm
súly:
3,491 g
tervező:
Magyar Pénzverő
SKU: KD042022-05

10.600 Ft

Elfogyott

Leírás

A forgalmi érmesor Hunyadi János (1407-1456) aranyforintjának fémjellel jelölt, aranyozott színezüstből vert utánveretét is magában foglalja.

Hunyadi Jánost, korának leghatalmasabb főurát 1446 júniusában a budai országgyűlésen választották meg a magyar rendek V. László király kiskorúságának idejére kormányzónak. Az országgyűlés közel akkora hatalommal ruházta fel, mint amekkora a királynak volt, így Hunyadi János élhetett a pénzverés jogával is. A tisztséget 1452-ig, a király, V. László visszatértéig viselte, majd lemondása után országos főkapitányként és a királyi jövedelmek kezelőjeként szolgált tovább. Számtalan fegyverténye közül talán a legismertebb 1456 nyarán történt, amikor felmen-tette a török ostrom alatt álló Nándorfehérvárt, mai nevén Belgrádot, és a támadókat visszavonulásra kényszerítette. Az ostromot követő pestisjárványban halt meg 1456. augusztus 11-én.
Hunyadi János kormányzósága alatt – az ezüstpénzek mellett – több változatban alapvetően két aranyforinttípust veretett a nagybányai verdében. Mindkét típus hátlapján Szent László király alakja látható, kétoldalt verdejeggyel, a különbség az előlapi címerábrázolásban figyelhető meg. Míg az egyik típuson a négyrészű címerpajzsban a magyar vágások, az apostoli kettős kereszt és a Hunyadi-holló szerepel, a másikon a kettős kereszt helyett a cseh oroszlán látható.

Content missing