Category:

2018. évi Mátyás Emlékév ezüst emlékérme PP

Nagy királyaink, történelmünk nagyjai emlékérmén!

állapot:
Archivált
névérték:
20 000 Ft
minőség:
PP
kibocsátás:
2018.11.19.
anyag:
Ag/Ezüst
finomság:
.925
kibocsátott darabszám:
5000 darab
átmérő:
52,5 mm
súly:
77,76 g
tervező:
Soltra E. Tamás
SKU: KB022018-10

33.000 Ft

Elfogyott

Érdekelhetnek még…

  • Díszdoboz (bőrutánzatú) 25 mm-es érmékhez – bordó

    2.000 Ft
    Kosárba teszemRészletek

Leírás

I. Mátyás, születési nevén Hunyadi Mátyás (1443-1490) Magyarország és Horvátország királya 1458-tól, cseh király 1469-től, Ausztria uralkodó főhercege 1486-tól haláláig. Közkeletűen Corvin Mátyás vagy Igazságos Mátyás néven is ismert. Hivatalos latin nyelvű uralkodói nevén Mathias Rex. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága az igazságos király trónra lépésének 560. és születésének 575. évfordulója alkalmából 2018-ra Mátyás király Emlékévet hirdetett.

Előlap: Az előlap központi motívuma a bautzeni Mátyás dombormű részletét jeleníti meg, melyet bizonyítottan Mátyás király maga is látott, és – bár eltér a közismert Mátyás-arcképtől –, hitelesen ábrázolja Mátyást fegyverzetben és uralkodói attribútumokkal (jobbjában jogar, baljában országalma, feje felett korona). A felvilágosult uralkodó a művészet és tudomány fejlődését is fontosnak tartotta, rajongott a könyvekért. A királyi palotában vélhetően 2000 kézzel írott kódexet őriztek, ami vetekedett a Vatikáni könyvtár állományával. Épp ezért az alsó vízszintes képmező fő motívuma Mátyás egyik corvinájának ornamentikus, címeres részlete, mely finoman utal az uralkodó tudományok és művészetek iránti elköteleződésére. A címerábrázolás alatt található az emlékérmét tervező Soltra E. Tamás szobrász- és éremművész mesterjegye. Az előoldalon találhatóak továbbá az emlékérmék kötelező alaki kellékei: a 20 000 FORINT értékjelzés, a MAGYARORSZÁG felirat, a 2018 verési évszám, valamint a BP. verdejegy.
Hátlap:Az emlékérme hátlapja Mátyás hadsereg-szervezésben elért eredményeire, az államügyekben való szerepvállalására és pénzügyi reformjára is utal. A hátlap alsó harmadát szintén egy hiteles forrás, Mátyás trónkárpitjából készült miseruha részlete díszíti, középpontjában gótikus sisak- és vértezetrészlet-ábrázolással, mely Mátyás hadvezéri, hadsereg-szervezői teljesítményét jelképezi. Mátyás volt az első a magyar uralkodók sorában, aki állandóan fegyverben tartott zsoldossereget szervezett a jelentősen megnövelt királyi jövedelmekből. átyás volt az első olyan uralkodónk, akinek kézjegye a hivatalos okleveleken nagy számban fennmaradt. Az államügyekben erős szerepet vállaló uralkodó kalligrafikus kézjegye az emlékérme hátlapján is szerepel. A hátlap felső részén – mintegy érme az érmén – Hunyadi Mátyás aranyforintja jelenik meg, utalva az uralkodó által bevezetett pénzreformra, és az aranyforintok érmeképét hosszú időre meghatározó érmeképi újításra, a Madonna-ábrázolás bevezetésére. A középkori verettől balra az 1443,-58 és -90 évszámok jelennek meg Mátyás születésének, trónra lépésének és halálozásának évszámával, kiemelve az évezredre és századra utaló első két számjegyet. A verettől jobbra az emlékévre is utaló 2018 verési évszám olvasható, alatta a BP. verdejel látható. A verési évszám 0 számjegye gyűrűt formál, amit egy holló, a Hunyadi-család címerállata tart a csőrében.
Keresőszavak:történelem, király, királyok, Mátyás király, ezüst, nagy méretű érme, 2018

További információk

Tömeg 0,7776 kg