A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa forgalmi sor 2023. augusztus 15-én 8.00 órától lesz elérhető érmeboltunkban és webáruházunkban.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet több mint 30 éve hozták létre Melina Mercouri görög származású színésznő és kulturális miniszter javaslatára, és azóta is az EU kultúrpolitikájának egyik legjelentősebb produktuma. Az Európa Kulturális Fővárosa cím annak tudatosítása, hogy az európai kultúra közös tere a különböző országok és városok együttes hozzájárulásából jön létre. A művészetek nyelvén közvetíti, hogy az európai kultúra közös, és mindig az adott régió kulturális aktivitásának az eredménye. A címet birtokló város és régió, az ott létrejövő kulturális produktumokkal az európai figyelem középpontjába emelkedik, így javítva a város imázsát, fokozva a lokális kreatív ipar hatékonyságát és növelve turisztikai vonzerejét.
Veszprém város 2018 decemberében a régióval közösen nyerte el a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet. Ez alkalomból a Magyar Pénzverő Zrt. és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. különleges együttműködés keretein belül készítette el a forgalmi sort.

A forgalmi sor proof kivitelben készült extra érem kiegészítésével.

Az érem előoldalán a veszprémi várat láthatjuk a X-XI. században a hét dombra épült város egyik magaslatán, a Várhegyen. A meredek, szakadékos hegyoldalak szélén körbefutó fal jelzi az egykori erődítményt. Az érmén feltűnik a Szent Mihály székesegyház, amely a Gizella királyné által alapított, az ország legrégibb püspöki székesegyházának alapjain nyugszik. Az eredeti épület elpusztult, román stílusú alapjai, gótikus szentélye és altemploma azonban beépült a ma is látható, neoromán stílusú épületbe. Az érem hátoldalán a balatoni régióra utaló látkép jelenik meg. A Szigligeti-öböl látható a szigligeti hegyekkel, a várhegy mellett Guláccsal és Badacsonnyal a “meszes-györöki” Szépkilátóból. Mindkét oldalon megtalálható a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa hivatalos logója.
Az extra proof érmet és a forgalmi sort Horváth Andrea és Kereszthury Gábor tervezte.

A forgalmi sort 2023. augusztus 15-én 8.00 órától tesszük elérhetővé érmeboltunkban és webáruházunkban egyaránt.
Példányszám: 3000 db
A forgalmi sor ára: 10900 forint

Az érmeboltban a termék ugyanolyan mennyiségi korlátozással lesz hozzáférhető, mint a webshopban: személyenként maximum 3 db vásárolható.

A fent közzétett termék értékesítésénél a sorba állító rendszert alkalmazzuk.

  • 2023. évi I. András ezüst emlékérme, Proof

    25.000 Ft
    Tovább olvasomÉrtesítőt kérek
  • 2023. évi I. András színesfém emlékérme, BU

    3.000 Ft
    Tovább olvasomÉrtesítőt kérek
2023-08-11