A Magyar Nemzeti Bank 2023.évi emlékérme-kibocsátási programja két új tematikával bővül.

A Magyar Nemzeti bank „Deák Ferenc” megnevezéssel 15 000 Ft névértékű ezüst és 3000 Ft-os címletű színesfém emlékérmét bocsát ki a haza bölcse születésének 220. évfordulóján. Az emlékérmék az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik legfontosabb eredményére, az első felelős magyar kormány megalakulására is felhívják a figyelmet, aminek szintén idén ünnepeljük a 175. évfordulóját.  A jubileumi emlékérmét Bitó Balázs iparművész tervezte.
A „Deák Ferenc” emlékérme előoldalán az 1848-as igazságügyi miniszteri pecsét viaszlenyomata, a jogalkotás hitelességének egyik biztosítéka került ábrázolásra. Az érme hátoldalán az államférfi Franz Eybl 1842-es portréját idéző félalakos ábrázolása látható. A két érmeoldal összhangját erősíti a kiemelt tematikai elemek kissé aszimmetrikus elrendezése.
Az emlékérme kibocsátási dátuma: 2023. október 17. 

A Magyar Nemzeti Bank „Kúria” megnevezéssel 15 000 Ft névértékű ezüst és 3000 Ft-os címletű színesfém emlékérmét bocsát ki a Kúria állandó, székhellyel rendelkező bíróságként történt újraszervezésének, letelepítésének 300. évfordulója tiszteletére. A jubileumi emlékérmét Veres Gábor szobrászművész tervezte.
A „Kúria” emlékérmék fókuszában a független felsőbíróság jubileuma áll. Megjelenítik a bírósági szervezetrendszer számára zsinórmértékül szolgáló intézmény évfordulós arculati elemeit, illetve a Kúria működési alapelvét is szimbolizáló Justitia szobrot, Stróbl Alajos alkotását.
Az emlékérme várható kibocsátási dátuma: 2023. december  

Mindkét emlékérme elérhető lesz az érmeboltban és a webáruházban egyaránt.

2023-10-09