Keresés

Önnek ajánljuk

20 g-os befektetési aranylapka

Befektetési aranyak

Mi is az a befektetési arany?

A hivatalos megfogalmazás szerint befektetési aranynak minősül az egy grammnál nagyobb súlyú, tömb, rúd vagy lemez formájú arany, amelynek a tisztasága - nemesfémtartalma - legalább 995 ezrelék. Azaz, csak 5 ezreléknyi ötvözőanyag mellett 995 ezrelék színaranyat kell tartalmaznia. A ma forgalomban lévő aranyrudak jellemzően ennél nagyobb finomságfokkal, 999,9 ezrelékes színaranyból készülnek.

A legismertebb és legnépszerűbb, mindenki számára hozzáférhető aranyrudak vagy lapkák jellemzően 2-5-10-20-50 grammos változatban készülnek, de léteznek ennél nagyobb súlyegységekben is. A befektetési aranylapkák eladási ára a napi világpiaci aranyárjegyzésen alapul, amelyre viszonylag alacsony mértékű árrés rakódik a gyártási költségek és a forgalmazói haszon fedezeteként.

A befektetési aranynak különleges változata a befektetési aranyérme. Egy aranyérme akkor minősülhet befektetési aranynak, ha legalább 900 ezrelék finomságú aranyból készült, 1800 után került kibocsátásra és névértéke van (azaz törvényes fizetőeszköznek minősül, illetve bevonása előtt annak minősült), az ára ugyanakkor nem lehet magasabb, mint a nemesfémtartalma forgalmazáskori világpiaci értékének 1,8-szorosa. A numizmatikai aranyérmékkel szemben a kifejezetten tezaurálás és befektetés céljából készülő, ún. bullion aranyérméknek (pl. az osztrák Bécsi Filharmonikusok érme) nincs meghatározva a maximálisan verhető mennyiségük, ezek a kereslet-kínálati viszonyok alapján korlátlan darabszámban készülhetnek, névértékük általában jelképes mértékű, jelentősen elmarad a bennük lévő arany értékétől és az esztétikai értékük sem befolyásolja a piaci értéküket.

A befektetési aranyat - akár érme, akár rúd formájában - a hosszútávon értékálló és biztos megtakarítási formát keresőknek ajánljuk!

A Magyar Pénzverő Zrt. saját gyártású befektetési arany termékei

A Magyar Pénzverő Zrt. a törvényes fizetőeszköznek minősülő arany emlékpénzérmék mellett saját gyártású, 1 unciás, fél unciás és 50 grammos befektetési aranylapkákat is kínál, készletei és gyártási kapacitásai függvényében.

A befektetési aranylapkáink 999,9 színaranyból készülnek, az arany finomságát a lapkán feltüntetett módon fém- és finomságjelünkkel igazoljuk. A lapkákon a súlyt és finomságot feltüntetjük. Alkalmanként külföldről beszerzett bullion aranyérme, illetve egyéb befektetési aranytermék is megtalálható a befektetési arany kínálatunkban.

A Magyar Pénzverő Zrt. az általa gyártott és forgalmazott befektetési aranytermékeket napi áron visszavásárolja.

A napi árat a visszavásárlásra felkínált befektetési arany állapotától függően, a napi világpiaci aranyár (felvásárlás napját megelőző LBMA PM jegyzés) 10% vagy 20 %-kal csökkentett mértékében határozzuk meg.

Bécsi Filharmonikusok aranyérme, 1/2 unciás

Bécsi Filharmonikusok aranyérme, 1/2 unciás

Ár: 319000 Ft
Névérték: 50 EUR
Bécsi Filharmonikusok aranyérme, 1 unciás

Bécsi Filharmonikusok aranyérme, 1 unciás

Ár: 609000 Ft
Névérték: 100 EUR
20 g-os befektetési aranylapka

20 g-os befektetési aranylapka

Ár: 393000 Ft
10 g-os

10 g-os "Kinebar" befektetési aranylapka

Ár: 202000 Ft
5 g-os

5 g-os "Kinebar" befektetési aranylapka

Ár: 104000 Ft

A Magyar Pénzverő a magyar emlékérmék hivatalos forgalmazója, piacvezető érme- és éremgyártó, a forint fizetőeszköz érmék kizárólagos gyártója.