Categories:

2022. Milton Friedman színesfém emlékérme BU

Magyar származású Nobel-emlékdíjasok sorozat 2. tagja Tudósok és tudomány-rajongók tökéletes ajándéka lehet!

névérték:
2000
minőség:
BU
kibocsátás:
2022.07.11.
anyag:
Színesfém
finomság:
Cu75Ni25
kibocsátott darabszám:
4000 darab
átmérő:
30,8 mm
súly:
31,46 g
tervező:
Soltra E. Tamás
SKU: KC032022-08

3.800 Ft

Készleten

Szállítás: 4-5 munkanap
Termék kód: KC032022-08

Érdekelhetnek még…

  • 2020. évi Harsányi János ezüst emlékérme

    15.900 Ft
    TovábbRészletek

Leírás

Milton Friedman 1912-ben született New Yorkban, szülei, Friedman Jenő Saul és Landau Sára Eszter Beregszászról költöztek az Egyesült Államokba.
1928-ban érettségizett New Jersey-ben, ezután a Rutgers Egyetemen tanult matematikát és statisztikát, majd a Chicagói és a Columbia Egyetemen közgazdaságtant. A háborús években és azt megelőzően az amerikai kormánynak dolgozott, tanított a Wisconsini Egyetem közgazdasági tanszékén, majd 1943-ban ismét a Columbia Egyetemre került, ahol matematikai statisztikával, fegyvertervezési problémákkal és hadi taktikával foglalkozott. 1946-ban itt szerezte meg doktori címét. 1946-tól kezdődően 30 éven keresztül tanított közgazdaságtant a Chicagói Egyetemen. A köré szerveződött iskolának később több Nobel-emlékdíjas közgazdász is a tagja lett. Politikai filozófiájuk, és monetarista közgazdaságtan-szemléletük minimális állami beavatkozással a szabadpiaci gazdasági rendszert helyezte a középpontba. 1950-ben a Marshall-tervet irányító amerikai kormányzat tanácsadójaként dolgozott. Ez az időszak váltotta ki érdeklődését az árfolyamok lebegésével kapcsolatban. Az 1968-as amerikai elnökválasztási kampány során Milton Friedman volt Richard Nixon gazdasági tanácsadója. 1976-ban a fogyasztáselemzéshez, a pénztörténethez és -elmélethez való hozzájárulásáért, valamint a stabilizációs politika összetettségének bemutatásáért Nobel-emlékdíjjal ismerték el.
1988-ban két magas rangú amerikai kitüntetésben is részesült, a Szabadság Elnöki Medált és a Nemzeti Tudományos Érdemrendet vette át.

Előlap: Az emlékérme előlapján a tudós kezének ábrázolása látható, amint egy ceruzát egyensúlyoz. A ceruza, melyet ismeretterjesztő előadásaiban rendszeresen használt, az együttműködés szimbóluma. A ceruza ábrázolása fölött a mennyiségi pénzelmélet friedmani újraértelmezésében központi szerepet játszó, a pénz forgalmi egyenletét leíró képlet „M×v=P×Q” olvasható.Az emlékérme előlapján találhatóak a kötelező éremképi elemek: a „MAGYARORSZÁG” felirat, a „BP.” verdejel, a „2022” verési évszám, valamint a „2000” értékjelzés és a „FORINT” felirat.
Hátlap: Az emlékérme hátlapján Milton Friedman félalakos portréja látható. A portrétól balra két egymás alatti sorban a „MILTON FRIEDMAN”, valamint a közgazdász születésének és halálának évét jelölő „1912” és „2006” évszámok olvashatóak. A hátlap jobb szélén, középen az emlékérmét tervező Soltra E. Tamás szobrász- és éremművész mesterjegye látható.