Category:

2021. évi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ezüst emlékérme

Minden gyűjtő és numizmatika iránt érdeklődő figyelmébe!

állapot:
Archivált
névérték:
10 000
minőség:
Proof
kibocsátás:
2021.09.01..
anyag:
Ag/Ezüst
finomság:
.925
kibocsátott darabszám:
5000 darab
átmérő:
38,61 mm
súly:
31,46 g
tervező:
Soltra E. Tamás
SKU: KB022021-05

15.900 Ft

Elfogyott

Leírás

Nyolcvanhárom év után ismét Magyarország ad otthont a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak 2021. szeptember 5-12. között. A katolikus világeseményt 1881 óta rendezik meg.

Előlap: Az emlékérme előlapján a világesemény szimbólumának, a Missziós keresztnek egy érmére adaptált részlete jelenik meg, amely Ozsvári Csaba ötvösművész alkotása. A kereszt nemcsak a történelmi múltunk stílusvilágát magán hordozó – egyedi ötvösmunka, hanem ereklyetartó is. Középpontjában, ezüst tokban Szent Kereszt-ereklye van elhelyezve, amelyet a leveles díszek fordulataiban magyar, ill. magyar vonatkozású szentek ereklyéi vesznek körbe. Az előlapon találhatók a kötelező érmeképi elemek: a MAGYARORSZÁG felirat, a BU verdejel, és a 10000 Forint értékjelzés.
Hátlap: Az emlékérme hátoldalára központi motívumként, az 52.Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra Lenzsér-Mezei Kata terve alapján készült monstrancia (szentségmutató) ábrázolása került. A kiáradó fény szimbólumaként a monstranciától a hátoldal széle felé mutató sugárnyalábok láthatóak. A háttérben a Hősök tere két félkaréjban elhelyezett
szoborcsoportja rajzolódik ki. A hátlapon az 52. NEMZETKÖZI EUCHARISZTIKUS KONGRESSZUS, és annak helyszínét megörökítő BUDAPEST felirat, valamint a világesemény biblikus jelmondata: „MINDEN FORRÁSOM BELŐLED FAKAD” (Zsolt 87,7) olvasható. A Hősök tere ábrázolása alatt található a tervező, Soltra E. Tamás szobrászművész mesterjegye.