Category:

2020. évi I. Ulászló színesfém emlékérme

Gyűjtők, a középkori pénzek és a történelem rajongóinak figyelmébe!

állapot:
Átmeneti készlethiány
névérték:
2 000 Ft
minőség:
BU
kibocsátás:
2020.01.14.
anyag:
színesfém
finomság:
kibocsátott darabszám:
5000 darab
átmérő:
20 mm
súly:
2,7 g
tervező:
Tóth Zoltán
SKU: KC032020-01

3.800 Ft

Elfogyott

Érdekelhetnek még…

  • Díszdoboz (bőrutánzatú) 20 mm-es érmékhez – bordó

    2.000 Ft
    Kosárba teszemVÁSÁRLÁS

Leírás

“Középkori Aranyforintok sorozat VI. I. Ulászló aranyforintja arany emlékérme
A Középkori magyar aranyforintok gyűjtői emlékérme sorozat VI. tagja I. Ulászló arany forintja emlékérmén. I. Ulászló – lengyelül: Władysław III Warneńczyk (1424- 1444) Lengyelország királya 1434-től, Magyarország királya 1440-től haláláig. Apja II. Ulászló lengyel király, a Jagelló-ház első jelentős uralkodója, anyja II. Ulászló negyedik felesége, Holszański Zsófia királyné volt. Az első Jagelló a magyar trónon.Emlékérméjének minden gyűjteményben ott a helye! A történelem rajongóinak felejthetetlen és értékes ajándék lehet! Befektetők figyelmébe is ajánljuk!”

Előlap: Az emlékérme előlapjának fő motívumaként, kissé aszimmetrikusan elhelyezve, I. Ulászló aranypénzein szereplő négyrészű címer jelenik meg a középkori veretekre jellemző kissé szabálytalan gyöngysorral határolva. A négyrészű címer Zsigmond uralkodásától kezdve az aranyforintok jellemző éremképi eleme, amely a családi és a magyar királyság címerelemeit (magyar vágások és kettős kereszt) egyesíti. I. Ulászló pénzeit elődei aranyforintjától a családi címerelemként megjelenő lengyel sas és a litván lovag ábrázolása különbözteti meg markánsan. Az előoldal másik pénztörténeti utalása az 1400-as évek jellegzetes pénzverő figuráját megjelenítő ábrázolás, amely a korhű verési technikát mutatja be. Az előlapon találhatóak továbbá az emlékérme kötelező alaki kellékei: felső félköriratban a MAGYARORSZÁG felirat, bal alsó negyedköriratban a 2000 FORINT értékjelzés, a vízszintes középtengelyen 2 egymás alatti sorban a verési évszám és a BP. verdejegy.

Hátlap:Az emlékérmék hátlapján I. Ulászló aranyforintjának ábrázolása jelenik meg, azzal a módosítással, hogy Szent László alakját az emlékérmét tervező Tóth Zoltán ötvösművész felnagyítva kiemelte az eredeti veret ábrázolásából. A veret körül külső körgyűrűbe szerkesztve felső köriratként az „I. ULÁSZLÓ ARANYFORINTJA” felirat olvasható, alsó köriratként az 1440 és az 1444 évszámok utalnak I. Ulászló magyarországi uralkodásának idejére. A felső és alsó köriratot bal oldalon egy kör alakú díszítőmotívum, jobb oldalon Tóth Zoltán mesterjele választja el.

Content missing