Categories:

2018. évi Görgei Artúr születésének 200. és az 1848-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulója színesfém emlékérme BU

A történelem rajongóinak tökéletes ajándék!

névérték:
2 000
minőség:
BU
kibocsátás:
2019.01.30.
anyag:
Színesfém
finomság:
kibocsátott darabszám:
5000 darab
átmérő:
38,61 mm
súly:
30,80 g
tervező:
Szilos András
SKU: KC032018-01

3.800 Ft

Készleten

Szállítás: 4-5 munkanap
Termék kód: KC032018-01

Leírás

200 éve született Görgei Artúr (1818-1916) honvédtábornok, hadügyminiszter, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik legtehetségesebb hadvezére, aki több alkalommal a honvédsereg fővezéreként irányította a szabadságharcot. Polgári végzettségét tekintve vegyész, 1848 előtt e területen is kiemelkedő eredményeket ért el. A világosi fegyverletétel után megítélése ellentmondásos, sokszor elmarasztaló volt, de a történelemtudományi kutatások megcáfolták a hazaárulás vádját.

Előlap: Az emlékérme előoldalán ábrázolt csatajelenetben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik győztes csatája elevenedik meg, amit Than Mór: Görgey lovasrohamot vezényel a második komáromi csatában Herkálypusztánál című festménye ihletett. Fölötte félköriratban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legjelentősebb, győztes ütközeteinek felsorolása (ISASZEG, BUDA, KOMÁROM, VÁC) jelenik meg, a csaták időrendi sorrendjében. Az emlékérme előlapján külső körgyűrűben helyezkednek el az emlékérme kötelező alaki kellékei: a MAGYARORSZÁG felirat, a 2000 FORINT értékjelzés, a különleges mikroírással készült biztonsági elemet tartalmazó „BP.” verdejel, mely az emlékérmék hamisítás elleni védelmét szolgálja, valamint a 2018 verési évszám.
Hátlap: Az emlékérme hátlapján is visszaköszön a külső körgyűrűs szerkezet, amelyet kissé megtör Görgei Artúr dagerrotípia alapján készült, félalakos ábrázolása. A portré hátterében – emelt síkú középmezőben – az 1884. november 23-án a Nemzet című napilapban megjelent, 207 honvéd által aláírt „Nyilatkozvány”-ban Görgei Artúr mellett kiállók neve olvasható mikroírással (nem teljes számban, három különböző betűméretben), amelyben katonatársai így foglaltak állást a hadvezér mellett: „…nyílt egyenességgel bátran kimondhatjuk: hogy a világosi fegyverletétel oly nagy túlerőkkel szemben nem volt árulás, nem volt fegyvereinket meggyalázó tény, nem volt a haza elleni bűn, — hanem volt a honfivér további hasztalan ontását megszüntető emberséges és tisztességes befejezése egy azontúl reménytelen, céltalan, s azért tovább nem is indokolható háborúnak.” A külső körgyűrűben bal oldalon olvasható a GÖRGEI ARTÚR negyedkörirat, valamint Görgei Artúr születési és halálozási évszáma, a jobb oldalon pedig az emlékérmét tervező Szilos András fémműves formatervező mesterjegye.

Content missing