Ajándékozott
már készpénzt?

Tudta, hogy ezt
értékesebb formában
is megteheti?

A Magyar Pénzverő egyedi, magas művészeti értékkel bíró emlékpénzérme kínálatában könnyedén találhat olyan termékeket, melyek kiválóan helyettesítik a „készpénz” ajándékot. És talán még többet is érnek…

EMLÉKPÉNZÉRME AJÁNDÉKBA: MARADANDÓ ÉRTÉK KARÁCSONYRA

Az emlékérméket kifejezetten abból a célból bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank, hogy az egyes kiemelt jelentőségű, össztársadalmi és egyetemes nemzeti értékeket megtestesítő események, évfordulók alkalmával a megemlékezést szolgálják. Az emlékérmék számára biztosított törvényes fizetőeszköz funkció adott eseményekről történő megemlékezés ünnepélyességét kívánja növelni.

TÖBBET IS ÉRHET,
MINT A KÉSZPÉNZ!

Azon tények, miszerint az emlékpénzérmék értékes alapanyagból (színes vagy nemesfém), limitált mennyiségben készülnek (tehát ritkábbak, mint a „készpénz”), neves tervezőművészek által, jól szemléltetik, miért lehet értékesebb az emlékpénzérme, mint a hagyományos fizetőeszközök. És az idő múlása szintén jót tehet nekik, nem csak az anyaguk patinásodik, de a ritka darabok kifejezetten keresettek a gyűjtői másodpiacokon.

ÉRTÉKESEBB, MINT AZ ÁRA!

A karácsonyi akcióban szereplő emlékpénzérme kínálat november 20. és december 31. között – a készlet erejéig – akciósan, névértékes áron érhető el.

DE MI AZ A NÉVÉRTÉK?

A névérték jelentése: névleges érték, az a pénzösszeg, amelyet a hivatalos fizetőeszközön, az arra jogosult szervek vagy intézmények feltüntettek. A törvényes fizetőeszköz funkció garanciát jelent arra, hogy a kibocsátó MNB kötelezettséget vállal az emlékérmék névértékük erejéig más törvényes fizetőeszközre – bankjegyre vagy forgalmi érmére – történő átváltására.

…DE HA AZ EMLÉKÉRME FIZETŐESZKÖZ IS,
AKKOR FIZETHETEK VELE A BOLTBAN?

Nem javasoljuk. Bár az emlékérmék törvényes fizetőeszköznek minősülnek – a jegybank, mint kibocsátó a fizetési forgalomban való használatukat kifejezetten kerülendőnek, a pénzforgalmat zavaró hatásúnak tartja. Az emlékérmék – egyedi kivitelezésük és korlátozott példányszámuk mellett – épp azáltal képesek megőrizni magas presztízsű értékközvetítő szerepüket, hogy nem részesei a mindennapos fizetési műveleteknek.

MIBŐL KÉSZÜLNEK
AZ EMLÉKÉRMÉK?

Anyagukat tekintve általában aranyból, ezüstből készülnek, de 1980 óta nem nemesfém emlékérméket is kibocsát a jegybank. Többségük kétféle kivitelben készül, verdefényes (brilliant uncirculated vagy BU) és tükörfényes (proof vagy PP) technológiával.
Az emlékérmék sorát 1948-ban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc centenáriuma tiszteletére megjelent ezüst érmesor nyitotta meg. Az elsősorban numizmatikai célú emlékérme-kibocsátás 1968 óta vált rendszeressé.

MIÉRT ÉRDEMES MEGVÁSÁROLNI?

Mert az emlékérmék – különösen a nemesfém emlékérmék – különleges és értékálló gyűjtemény kialakítására és befektetésre egyaránt alkalmasak. Tökéletes választás lehet ajándékként is, hiszen amellett, hogy csodás kisplasztikai alkotások, egy darabka történelmet hordoznak a rajtuk szereplő emlékezetes események és személyiségek előtt tisztelegve!

MIT VÁLASSZAK KARÁCSONYRA?

A fenti kínálatból bármit, ezek az ünnep alkalmából ismét névértékre csökkentett áron érhetők el. Az akciós érmék mellett érdemes tovább böngészni, széles termékpalettánkon biztosan megtalálja az alkalomhoz és a pénztárcához illő darabot. A választék a 2000 forintos színesfém érméktől a több százezer forintos arany és platina érmékig terjed. A termékekre klikkelve megtalál minden fontos részletet. a technikai adatoktól kezdve a maximálisan verhető példányszámig. Az érmékhez csomagolásul díszdobozt, a további ismeretek megszerzéséhez pedig szakirodalmat is választhat. Érmékben gazdag Boldog Ünnepet Kívánunk!