Keresés

Tájékoztató

2016. szeptember 29.

a Pénzverők Nemzetközi Szövetségének az érmék átalakításáról, módosításáról szóló közleményéről

A pénzverdék nemzetközi szövetsége az egyre gyakoribbá váló, a hivatalos, törvényes fizetőeszköznek minősülő kibocsátások módosítására (festés, matricázás, aranyozás, egyéb fémmel való bevonás, stb.) irányuló tevékenységgel szembeni közös fellépés eszközeként egy közlemény közzétételét javasolja a tagországok számára. A következőkben a Közlemény tartalmát a hazai gyakorlat figyelembevételével ismertetjük.


A világ vezető érmegyártóinak és azok érdekeltségeinek képviseleti szervezete, a Pénzverők Nemzetközi Szövetsége (MDC), felhívja a  figyelmet a hivatalos, nemzeti hatóság, Magyarország esetében a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott törvényes fizetőeszköz forgalmi- és emlékérmék hazánkban rendeletbe ütköző átalakításával, módosításával kapcsolatos tevékenységre.


Magyarországon az MNB által kibocsátott ilyen érméknek a színezése, festése vagy más fémmel való bevonása a 36/2014. (IX. 25.) MNB rendelet 5. paragrafusába ütközik, egyes országok esetén a kibocsátó szellemi tulajdonjogának megsértését, egyben az adott érme törvényes fizetőeszköz státuszának érvénytelenítését is jelentheti.


Az érmegyűjtők, vásárlók számára fontos tudnivaló, hogy az ilyen módon átalakított érmék megvételekor valójában forgalomképtelen fizetőeszközt vásárolnak, és az is előfordulhat, hogy az ilyen termékért fizetett vételár jelentősen meghaladja azok valós gyűjtői értékét. A jogellenesen átalakított érmék vásárlása ellentétes a Pénzverők Nemzetközi Szövetségének azon törekvésével is, amely arra irányul, hogy az egyes tagországok saját nemzetük kulturális identitását a kiemelkedő nemzeti események előtt tisztelgő, a legkiválóbb tervezői és gyártói minőségben előállított érmékkel fejezzék ki.


A Pénzverők Nemzetközi Szövetsége arra kéri az érmevásárló gyűjtők széles körét, hogy támogassa ezt az álláspontot azzal, hogy nemzeti hatóság által kibocsátott érmét kizárólag a kibocsátó hatóságtól vagy annak megbízottjától vásárol, illetve jelzi feléje, ha olyan érmével találkozik, amely esetében valószínűsíthető, hogy az eredeti gyártó tudta nélkül, jogellenesen kerülhetett átalakításra.


A Pénzverők Nemzetközi Szövetsége a nemzeti szinten kibocsátott érmék engedély nélküli átalakításával és azokkal szemben is fellép, akik az ilyen átalakított érmék értékesítéséből kívánnak hasznot húzni.  A nemzeti szinten illetékes hatóságok a rendelkezésükre álló eszközökkel járnak el a törvénytelen gyakorlatot folytatókkal szemben.


A Szövetség közleményében javasolja, hogy az engedély nélkül átalakított érmék gyanúja, vagy a beazonosításukkal kapcsolatos kérdések felmerülése esetén keressék meg nemzeti pénzverőjüket, Magyarországon a Magyar Pénzverő Zrt-t a mail@penzvero.hu e-mail címen.A Magyar Pénzverő a magyar emlékérmék hivatalos forgalmazója, piacvezető érme- és éremgyártó, a forint fizetőeszköz érmék kizárólagos gyártója.