Keresés

Kiállítással mutatkozik be a Magyar Pénzverő Zrt. a Herendi Porcelánmúzeumban

2014. március 05.

"Értéktől - értékig" címmel időszakos kiállításon mutatkozik be a Magyar Pénzverő a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. meghívására.

Helyszín: Herendi Porcelánmúzeum, Herend, Kossuth Lajos u. 140.
Időtartam: 2014. 03. 05 - 04. 30. között


Nyitvatartási idő: 9-16:30 (vasárnap-hétfő szünnap)

„ÉRTÉKTŐL ÉRTÉKIG – EZERÉVES SZAKMÁK TALÁLKOZÁSA”
CÍMŰ KIÁLLÍTÁS A HERENDI PORCELÁNMÚZEUMBAN


A Herendi Porcelánmanufaktúra folytatva kulturális misszióját, megkezdi ez évi kiállítás sorozatát, melynek nyitó állomása a Magyar Pénzverő bemutatkozása Herenden. 
A Magyar Pénzverő Zrt. a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. meghívására, „Értéktől-értékig – Ezeréves szakmák találkozása” címmel, időszakos kiállítás keretében mutatkozik be a Herendi Porcelánmúzeumban.
Ebben az évben is folytatjuk értékápoló, megőrző, bemutató és átörökítő tevékenységünket, és tesszük ezt kiállításaink keretében, idehaza és külföldön egyaránt.
Meggyőződésünk, hogy a párhuzamosan futó életutak időnként a jövőben elkerülhetetlenül metszik egymást. Így van ez a Herendi Porcelánmanufaktúra és a Magyar Pénzverő esetében is, csak idő kérdése volt, hogy e két értéket teremtő közösség mikor jelenik meg együtt a nagyközönség előtt. És ami összeköt bennünket, ami a metszéspontunkat adja, az az ÉRTÉK. Amikor azt mondjuk, hogy valami ÉRTÉK, akkor általában már, mint eredményt használjuk ezt a fogalmat. Pedig érdemes elgondolkodni azon, hogy hogyan lesz valami értékké, azaz mi adja az értékteremtés folyamatának lényegét? És úgy gondoljuk, hogy különösen időszerű erről most beszélni, amikor értékek találkoznak egymással a mai kiállítás keretében.
Az értékteremtéshez elengedhetetlen a hagyományok tisztelete, az értéket előállító közösség felelősségérzete, a türelem, kitartás, szaktudás, tehetség, a kiváló minőségre és folyamatos megújulásra való törekvés, és a környezet elismerései.  Ezek az értékteremtő elemek jelen vannak mind a Magyar Pénzverőben, mind a Herendi Porcelánmanufaktúrában.

A Magyar Pénzverő Zrt.-nek a Magyar Nemzeti Bank 100%-os leányvállalataként elsődleges feladata a pénzforgalom zavartalan ellátásához szükséges forgalmi pénzérmék előállítása, de a Társaság gyártja és forgalmazza az MNB által kibocsátott emlékérméket is. Kiemelt fontossággal bír számukra az ezeréves pénzverés hagyományainak ápolása, a magyar történelem és kultúra értékeinek bemutatása és képviselete a saját kibocsátású emlékéremgyártásukban is.

A kiállítás során a Magyar Pénzverő Zrt. történetének rövid ismertetését követően egy numizmatikai és pénztörténeti összefoglaló vezeti be a látogatót a pénzérmék világába. A tárlókban ízelítőt nyújtunk az MNB által kibocsátott emlékérmék, valamint a Pénzverő saját termékeinek gazdag kínálatából. Külön szekció foglalkozik a forint pénzrendszer forgalmi érméivel, amelynek egyik érdekessége egy, az 50-es években felgöngyölített forint érme hamisítási ügy képi- és tárgyi eszközeiről szóló vitrin. Hangsúlyt helyeztünk a verési gyártási technológiának a bemutatására is, amelyet képi és tárgyi illusztrációk sokasága gazdagít.
Végezetül, a látogatók a kiállítótérben elhelyezett golyós présen saját kezűleg készíthetnek kifejezetten a kiállítás emlékére készült egyedi éremképpel egy ajándék emlékérmet.

Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. 
Magyar Pénzverő Zrt.

Herend, 2014. március 05.A Magyar Pénzverő a magyar emlékérmék hivatalos forgalmazója, piacvezető érme- és éremgyártó, a forint fizetőeszköz érmék kizárólagos gyártója.